TARİHÇEMİZ
Modern kamu yönetimi anlayışı ile beraber devletin icracı yönüne oranla düzenleyici ve denetleyici yönü daha ağır basmaya başlamıştır. 29 Mayıs 1945 tarihinde 4709 Sayılı özel bir kanunla Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulan Hesap Uzmanları Kurulunda “Hesap Uzmanı” unvanıyla, 1970'li yıllarda o zamanki adıyla Devlet Planlama Teşkilatında "Planlama Uzmanı" unvanıyla Türk kamu yönetiminde görülmeye başlanan kariyer uzmanlık sistemi, 1980'li ve 1990'lı yıllarda çeşitli kurumlarda görülmeye başlanmıştır.
Kamu yönetimi zihniyetinde gerçekleşen değişimle birlikte 2000'li yıllarla kariyer uzmanlık birçok kamu kurumunda yaygınlaşmıştır. Bilindiği üzere Türk kamu personel sisteminin klasik hiyerarşik yapısı genel olarak sırasıyla; memur, şef, şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür şeklinde ilerlemektedir. Modern kamu yönetimi yaklaşımında ise hem bürokrasinin azaltılıp kamu hizmetlerinin hızlandırılması hem de dil bilen, çeşitli yetkinlikleri haiz kalifiye bir memur tipinin oluşturulması amacıyla kariyer uzmanlıklar yaygınlaştırılmıştır. Kariyer uzmanlar kamu kurumlarında çoğunlukla daire başkanının altında çalışıp, kurumların politika üretme süreçlerinde etkin rol alan, yetkinlik ve donanımları ile vizyoner personeller olarak görülmektedir.
Sağlık Bakanlığı da yukarıdaki amaçlara uygun hareket etmiş ve Sağlık Uzmanları Yönetmeliği, 13.06.2012 tarihli ve 28322 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra 2013 yılında ilk promosyon olarak 375 Sağlık Uzman Yardımcısı istihdam etmek üzere ilana çıkılmış, yapılan yarışma sınavı neticesinde 185 aday sağlık uzman yardımcısı olarak 08.09.2014 tarihinde göreve başlamıştır.
2015 yılında ise Sağlık Uzmanları Derneği kurulmuştur.
-Sağlık Uzmanı Kimdir?
Sağlık Uzmanı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun ek 41 inci maddesi uyarınca, KPSS A ve özel yarışma sınavına tabi olarak ataması yapılan, 1. derecede 4200 ek göstergeyi, 2000 makam tazminatı göstergesini, 8000 görev tazminatı göstergesini haiz, Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı A grubu kariyer memurudur.
Nasıl Sağlık Uzmanı Olunur?
Sağlık Uzman yardımcılığı yarışma sınavına katılabilmek için;
a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlara sahip olmak,
b) En az dört yıllık lisans eğitimi veren eğitim, fen-edebiyat, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme, mimarlık ve mühendislik, tıp, eczacılık fakülteleri ile Bakanlığın hizmet birimlerinin görev alanına giren ve yarışma sınavı duyurusu ile belirtilen bölümlerden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,
c) Son başvuru tarihi itibarıyla, geçerlik süresi dolmamış KPSS’den, yarışma sınavı duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puanı almış olmak,
ç) Yarışma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
şartları aranır.
Bu şartları sağladıktan sonra yapılacak yarışma sınavında başarılı olanlar sağlık uzman yardımcısı olarak atanırlar. Yardımcılık dönemi en az 3 yıl sürer. Bu süre sonunda uzmanlık tezi kabul edilip, Bakanlığın yapacağı yeterlik sınavında başarılı olanlardan, YDS’den en az “C” seviyesi (70-80 Puan arası) dil belgesini haiz olanlar Bakan tarafından “Sağlık Uzmanı” olarak atanırlar.
-Sağlık Uzmanı Nerede Görev Yapar?
Sağlık Uzmanı, Sağlık Bakanlığı’nın merkez memurudur ve başkent teşkilatında görev yapar. Taşra teşkilatında görevlendirilemez. Görev yeri Ankara’dır.